dimecres, 30 d’octubre del 2013

Fakebook Franz Schubert

Hola!

Ja torno a ser aquí. Aquest cop és per presentar-vos el treball que he fet amb la Raquel Cogul i l’Enric Cassadó. Ja sabeu que estem en el tema de la música al Romanticisme, no? Doncs aquest cop el treball tracta sobre Franz Schubert (compositor de l’època). L’eina emprada ha estat Fakebook. Serveix per a fer falsos “Facebooks” de gent històrica i parlar com si fossis aquella persona. A mi m’ha ajudat molt per a comprendre la vida d’aquest compositor i saber com recopilar informació  per posar-la resumida i en primera persona. Trobo que és un treball molt recomanable i espero que us agradi. Hi ha una feinada per fer-ne un; has de comprovar que si un comenta un “estat” ho hagués pogut fer, ja que potser eren coetanis però un tenia 8 anys i l’altre acabava de nàixer i no podia haver escrit res, etc.

Per a veure el Fakebook cliqueu a la imatge:


dijous, 17 d’octubre del 2013

Concert de Pablo Alborán

Hola!
Volia explicar-vos que el divendres passat (11 d'octubre) vaig anar a un concert de Pablo Alborán al Palau Sant Jordi de Barcelona. Em van acompanyar ma cosina i ma tieta. Començava a les 21:15 de la nit. A les 21:00 ja estava tot el Sant Jordi casi ple. Les entrades per als concerts dels dies 11 i 12 d'octubre eren totes esgotades.
Va ser molt maco, té un directe increïble. Pensava que anar a un concert d'ell seria una mica avorrit perquè creia que no era massa simpàtic. Totalment el contrari, reies bastant amb els seus comentaris. El pobre noi, va començar a tocar "Solamente tú" i es va posar a plorar de l'emoció. A mitja cançó va començar a cantar-la en català amb un sorprenent accent (ho feia bastant bé). Tot el Sant Jordi va començar a cridar i quasi tothom es va aixecar dels seients! Em vaig emocionar moltíssim. 

Aquí teniu el videoclip d'ell cantant-la en català:



També va cantar-ne una en francès, una versió de "La vie en rose". Va explicar que la seva àvia sempre li cantava aquesta cançó quan anava a dormir. La seva família per part de mare és francesa. Aquí sota us deixo el vídeo que jo mateixa vaig gravar al concert d'ell cantant-la (només hi ha un tros):



Carminho (cantant portuguesa) va estar cantant amb ell "Perdóname" i desprès va interpretar una peça en portuguès ella sola. La veritat es que no m'agradava massa però sentir-la cantar en directe va ser realment bonic. 

Aquí sota us deixo el Photopeach que he fet amb fotografies del divendres.


Pablo va tocar els timbals, el piano i la guitarra. Al principi, el concert va ser amb cançons "mogudetes", desprès lentes i un altre cop "mogudetes". Va haver-hi un petit accident. Casi al final del concert, a una de les cançons mogudes, va pujar a una mini-plataforma on estava posada la bateria i va saltar. Pel que sembla va ensopegar i van apagar-se totes les llums. Pel que em va dir una amiga, al concert del dia 12 ja no va intentar-ho fer.

diumenge, 13 d’octubre del 2013

Copying Beethoven

Ja sabeu que durant aquesta setmana hem estat veient "Copying Beethoven". La pel·lícula es centra en els últims dies abans de l'estrena de la 9ª simfonia. Una noia, Anna, ha d'anar a ajudar a passar a net les partitures de Beethoven. Aquest al arribar Anna li diu que ja pot marxar, que li portin a un noi per fer la feina. Li diu que com ell havia demanat el millor copista del conservatori, l'havien enviat a ella. Al final, desprès dels esforços d'Anna, Beethoven accepta. 

Beethoven: ¿Una mujer compositora?
Anna: Ha habido más mujeres compositoras.
Beethoven: Sí, nunca lo hacen bien pero sorprende que puedan hacerlo.

Anna té parella, Martin, que és un arquitecte. Està construint una maqueta d'un pont per a guanyar un concurs. El premi d'aquest concurs és construir-lo. Referint-se a això, parlen:

Beethoven: ¿Es un artista del acero? Conozco a los hombres como él, son puro cálculo sin alma.

Beethoven també va al concurs de Martin i diu que li farà un favor i trenca la maqueta. Desprès va a veure a Anna per disculpar-se, tot dient:

Anna: ¿Por qué ha hecho eso, quien le da ese derecho?
Beethoven: Sus puentes conectan puntos de tierra, las mias las almas de los hombres. Dios me da ese derecho. ¿De verdad a usted le ha gustado el puente?
Anna: No

Durant tota la pel·lícula, com és evident, es parla de música. Aquestes són:

Beethoven: Las vibraciones en el aire son el aliento divino hablando con alma de hombre. La música es  el lenguaje de Dios. Los músicos estamos tan cerca de dios como es capaz de estar un hombre. Oímos su voz, leemos sus labios, damos luz a los hijos de dios para su alabanza. Eso es lo que somos los músicos, y si no somos eso, no somos nada.

Anna confessa a Beethoven que es compositora. Ell li diu:

Anna: Quiero ser compositora, Dios me ha dado ese don y voy a usarlo!   
Beethoven: Entonces cometió un error haciendola mujer.
Anna: No debería hablar de Dios de esa manera.
      
Tot seguit li ensenya la seva obra. Aquest comenta que no val per res, que es horrible i se'n burla una bona estona. Anna, enfadada, marxa al convent i no el vol tornar a veure. Beethoven va a disculpar-se i li ofereix que treballin els dos junts a la partitura.

A l'estrena de la 9ª simfonia, Anna es situa acotxada entre els músics dirigint l'orquestra perquè Beethoven ho pugui fer, ja que ell està quasi sord i no pot fer-ho bé. L'obra és un èxit i a tothom li agrada. Anna el gira de cara al públic degut a que ell no sent els aplaudiments. 

L'obra que desprès composa Beethoven no té tant èxit i el dia de l'estrena, la gent va marxant mentre sona la peça. Al final l'única persona que aplaudeix i queda a la sala és Anna. Beethoven diu que no és una cançó bonica i que es tractava d'això.

La pel·lícula acaba en la mort de Beethoven.


dimarts, 1 d’octubre del 2013

Les "essencials" de Beethoven

Hola!
Voldria presentar-vos una tria de cançons que considero “essencials”. Són set peces famosíssimes de Beethoven. He fet una llista de reproducció amb GrooveShark. Es una eina bastant fàcil d’utilitzar. Espero que us agradin igual que a mi i que gaudiu molt d’elles igual que he fet jo. Aquí sota teniu la llista: